
Primitivo
“De krachtpatser uit de hak van de laars.”
Cabernet Glas
Niet nodig
18º
3 - 5 jaar
Aroma
Kiwi
Limoen
Sinaasappel
Perzik
Ananas
Chili
Eigenschappen
Body
Zacht
Stevig
Alcohol
10%
15%
Zoetheid
Droog
Zoet
Tanninerijk
Soepel
Tannine
Zuurgraad
Laag
Hoog
Landen
Wil je meer informatie over de Primitivo druif?
Ontdek alles over de Primitivo druif
Algemeen
De primitivo was vroeger de redder in nood voor wijnboeren met slechte oogsten. De druif werd veel gebruikt in blends om slechte oogsten op te vangen of om de wijn meer smaak of kleur te geven. Tegenwoordig is de primitivo een beroemde op zichzelf staande wijn, die onlosmakelijk verbonden is met de misschien wel bekendere druif zinfandel uit Californië. Hierbij gaat het vaak om de vraag: “Welke druif was er eerder, de primitivo of de zinfandel?”
Geschiedenis
De naam doet vermoeden dat de primitivo eerder was, maar daar is nog lang niet iedereen over uit. In 1870 wordt de primitivo voor het eerst officieel benoemd in Italiaanse overheidsdossiers, dit is 40 jaar na de eerste documentatie van de zinfandel in de Verenigde Staten. Echter zou de druif al in de 18e eeuw geïntroduceerd zijn in Apulië (Puglia). Later in de 20e eeuw wordt dit verhaal versterkt door de uitkomst van een DNA onderzoek tussen de zinfandel en de primitivo. Feit is dat de Californische zinfandel en de primitivo de zelfde moeder en dus het zelfde DNA hebben, namelijk de Kroatische tribidrag. Het is aannemelijk dat de primitivo dus is komen overwaaien uit historisch Kroatische regio Dalmatië, bekend van de badplaats Split, waar deze tribidrag voor kwam.
De Primitivo druif is voornamelijk aangeplant in de Italiaanse regio Puglia, de hak van de laars. Tegenwoordig worden ze ook in delen van Australie aangeplant. De (grote) broer zinfandel is voornamelijk te vinden in Californië. Wat hebben deze gebieden gemeen? Zon, warmte en in verhouding meer droogte. De boer kiest dus voor een druif die hier tegen kan. Puglia ligt over het algemeen vrij vlak, zeker in vergelijking met andere Italiaanse streken. Dit zorgt er voor dat er eenvoudig (machinaal) gewerkt en geoogst kan worden in de wijngaard.
Herkomst
Eigenschappen
Veel mensen denken dat de naam van de druif voortkomt uit het feit dat dit een oerdruif zou zijn, dit is echter niet waar. Niet gek trouwens, aangezien primitivo het Italiaanse woord is voor primitief. De naam komt voort uit het woord primativus, wat refereert naar het feit dat de Primitivo vroeg of zelfs als eerste rijpt. De reden dat de primitivo vroeg rijpt in de wijngaard is doordat hij goed gedijt in warme en droge gebieden als Puglia. Deze druif is zo sterk dat een groot gedeelte van de primitivo-oogst nog steeds gebruikt wordt om wijnen uit koelere delen van Europa kleur en smaak te geven.
Echter is de aandacht voor eigen kwaliteitswijn is enorm toegenomen. Waar onze literatuur uit jaren 70-80-90 enkel eenmalig ‘Primitivo di Manduria’ benoemd, is het nu naast de sangiovese één van de populairste wijnen uit Italie. Uiteraard ook, doordat de wijn vriendelijk geprijsd is.
Houdt er rekening mee dat je deze wijn over het algemeen jong hoort te drinken (er zijn uitzonderingen). Zoals hierboven beschreven kan deze druif goed tegen het warme klimaat. Ditzelfde klimaat zorgt er voor dat meestal alle zuren worden omgezet in suikers. Doordat de wijn geen zuren heeft is hij minder lang op dronk. Ook kiezen de boeren vaak niet voor houtrijping, maar voor fris en fruitigheid. De druif geeft dus vaak soepele wijnen door lichte tannine en weinig zuren, maar is tóch vol en krachtig door de aroma’s van rijp fruit en specerijen.
Smaakervaring
Appelaties
DOC(G)Primitivo di Manduria, DOC Gioia del Colle
Synoniemen
Tribidrag, zinfandel, crljenak kastelanski, kratosija, morellone, primaticcio, uva di corato, zagarese
